Grad Kragujevac sufinansiraće nabavku i ugradnju kotlova na pelet ili gas na porodičnim stambenim objektima. Pored subvencija grada Niša, i grad Kragujevac će pomoći zaštitu živosne sredine. Po rečima Ane Radojević, energetskog menadžera Grada Kragujevca, na javni poziv, koji će biti raspisan u julu, moći će da se jave vlasnici porodičnih kuća. Pored toga, grad će sufinansirati i zamenu spoljnih prozora i vrata.

Sufinansiraće se polovina ukupne cene kotlova, odnosno stolarije. A gornja granica za iznos subvencije za zamenu kotlova je 70.000 dinara, dok će zamenu stolarije grad sufinansirati sa najviše 100.000 dinara.

Kada su u pitanju kotlovi na gas, domaćinstva će sama morati da finansiraju priključivanje na gasnu mrežu. Program ne podrazumeva sufinansiranje troškova priključka, kao ni instalacije za grejanje, objašnjava naša sagovornica.

Grad je za realizaciju poboljšanja energetske efikasnosti obezbedio budžet od pet milion dinara dinara, a kod Ministarstva rudarstva i energetike konkurisao je za još toliko.

Nedovoljna suma novca je i razlog zbog koga programom za ovu godinu grad neće sufinansirati troškove postavljanja toplotne izolacije.

Podsetimo, planira se i rekonstrukcije i prelazak gradske toplane na obnovljive izvore energije. Ova dva projekta zajedno mnogostruko će pobošljati kvalitet vazduha u gradu i doprineti boljem zdravlju svih građana.

Similar Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *