Imate problem sa velikom snagom u kotlu? Niste usamljeni, na žalost. Vrlo često se dešava da imamo ugrađen kotao mnogo veće snage nego što nam je potrebno.

Suviše jak kotao stvara konstantno visoku temperaturu u objektu.

Kako prepoznati da je kotao predimenzionisan?

Ako u toku zime, pri nižim spoljnim temperaturama, kotao podigne temperaturu i objekat se ugreje toliko da posle 2-3 sata imate potrebu da ga gasite, velika je verovatnoća da imate kotao koji proizvodi više toplotne energije nego što objekat potroši.

U slučaju da koristite termostat za kontrolu divne temperature, ako je kotao suviše snažan za objekat, termostat će ga previše često paliti i gasiti – 15, 20 ili više puta. Normalno je da se kotao pali i gasi do 5-6 puta u toku dana – sve preko toga govori da kotao nije optimalan.

Posledice predimenzionisanog kotla su:
– Manjak udobnosti – sistem grejanja na pelet vam može pružiti odličnu udobnost
– Veće oštećene kotla – kotao koji sr često pali i gasi ima veće habanje
– Potrošnja peleta je veća nego što bi sa optimalnim kotlom bila

Ima li rešenja?

Problem se na neki način može rešiti, tako da se posledice prejakog kotla mogu nekako „kompenzovati“ i umanjiti. Mnogo je bolje u samom početku kupiti odgovarajući kotao. Sada ostaje da nekako rešimo posledice…

Ograničavanje snage na kotlu

Najbrže, najjeftinije i najlakše rešenje je ograničiti snagu na kotlu.

Ugradnja kombinovanog bojlera

Jedno od rešenja je ugradnja kombinovanog bojlera. Ako kotao nije previše veliki, jedna mogućnost je zameniti bojler sa kombinovanim bojlerom i povezati ga na sistem grejanja. Tako će kotao na pelet grejati i vodu u kotlu. Time deo snage kotla ide na bojler. Time se smanjuje račun za struju a tople vode u bojleru će uvek biti. Ovo je najjeftinije rešenje, ali je pogodno samo ako kotao nije puno snažniji.

Ugradnja akumulatora toplote

Drugo rešenje je ugradnja akumulatora toplote – buffer. Pogodno je kada se radi o snazi kotla puno većoj nego što je potrebno. Na osnovu razlike između potrebne snage i snage kotla, potrebno je proračunati odgovarajuću veličinu akumulatora. Tako će višak snage ići na grejanje vode u akumulatoru, pri čemu ta voda dostiže veće temperature. Kad se kotao ugasi, sistem grejanja će trošiti vodu iz akumulatora sve dok temperatura ne padne do tačke kada se kotao ponovo pokreće. Ovaj sistem košta, jer su potrebne dodatne izmene u sistemu i dodatna pumpa. Takođe, treba obezbediti i prostor gde će akumulator toplote biti smešten.

Kako ste vi rešili problem velike snage?

Na kraju, koje god rešenje izaberete, sistem će imati bolji rad. Vek trajanja kotla će biti duži. A sve to će uticati i na povećanu udobnost boravka u kući.

Kakva su vaša iskustva sa rešavanjem problema suviše velike snage u kotlu? Ostavite predloge i ideje u komentarima.

Similar Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.