Kupili ste pelet lošeg kvaliteta i sada imate probleme koji vas brinu? Niste usamljeni – loš kvalitet peleta na našim prostorima je predmet čestih diskusija i ponavlja se iz godine u godinu.

Koji su to najčešći problemi sa lošim peletom?

Najčešći problemi koji se javljaju su:

  • Pelet ne oslobađa dovoljno snage
  • Suviše šljake i nepotpuno sagorevanje peleta
  • Velika količina pepela nakon sagorevanja
  • Nedovoljno osušen pelet

Manje-više, sve su ovo parametri koje pokrivaju standardi o kvalitetu peleta, prvenstveno standard ENPlus. Ali je problem što mnogi proizvođači peleta ne rade po standardima. Dodatno problematično je što koriste oznake standarda iako im je pelet daleko od označenog kvaliteta.

Kako ublažiti probleme i povećati komfor?

Možda bi blaga promena podešavanja na kotlu bila moguća. Međutim, ako se radi o problemu peleta, verovatno nema puno opravdanja tražiti rešenje na strani kotla.

Možda bi najbolje rešenje bilo dokupiti kvalitetan pelet i mešati sa postojećim. To će sigurno ublažiti probleme i povećati komfor koji imate. Odnos mešanja uskladiti sa količinom kvalitetnog peleta imate ili sa nivoom kvaliteta sagorevanja koji želite da postignete.

Ako se radi o peletu koji nije dovoljno osušen, možda je bolje takav pelet ostaviti na stranu i čekati drugu polovinu sezone ili narednu sezonu i onda ga koristiti.

Zaključak

Kvalitet peleta je bitna stavka koju ne treba zanemarivati. Kvalitet peleta je ono što utiče na vašu udobnost i na proizvodnju energije. Slabiji kvalitet znači i slabiju proizvodnju energije i povećano habanje kotla i celog sistema. Zato, uložite neko vreme za kupovinu kvalitetnog peleta, a posebno otvorite oči ako vam neko nudi pelet osetno jeftiniji u odnosu na prosečne cene. Od pomoći vam mogu biti i testovi peleta koje redovno obavljamo.

Similar Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *