Imate utisak da vam kotao nije dovoljno snažan? Čini vam se da je slabiji nego što je vama potrebno? Probaćemo da sagledamo problematiku i analiziramo moguća rešenja.

Kako se manifestuje problem slabog kotla?

U slučaju da imate malo snage u kotlu, možete se suočiti sa sledećim:

  • Kotao neprestano radi čak i pri maksimalnoj snazi
  • Temperatura u objektu ne može da dostigne željeni nivo

Koja su moguća rešenja?

Možda vam isprva deluje poražavajuće da vaš kotao nema dovoljno snage kada temperatura dosegne -10°C ili -15°C. Međutim, to uopšte ne mora biti loše (pogledajte probleme kada kotao ima previše snage). Tako hladni dani na našim prostorima su retki. Prosečno, možda dvadesetak dana u toku grejne sezone bude tako „ozbiljna“ zima. Što znači da će vaš kotao raditi u povoljnom režimu veći deo godine; lepo će plivati između minimalne i maksimalne snage, što je dobro za kotao i to će povoljno uticati na njegovu dugovečnost.

Dakle, ako je kotao dovoljno snažan tokom većeg perioda grejne sezone, nemajte brige. Praktično se problem sa nedovoljno snage može nadomestiti kroz poboljšanja na samom objektu ili sa alternativnim/dodatnim dogrevanjem objekta. O zameni kotla za neki snažniji razmišljajte samo u slučaju da vaš kotao ne može da vas ugreje tokom većeg dela zime – ako ti nije slučaj, zadržite se na tom kotlu.

Poboljšanje energetske efikasnosti objekta

Poboljšanje energetske efikasnosti ne samo da će doprineti toplini vašeg doma, već će vaša kuća trošiti manje energije, odnosno peleta. Ništa manje važno je i poboljšanje udobnosti za ukućane – temperaturne razlike tokom dana (kad se objekat najčešće greje) i tokom noći biće mnogo manje, jer će se objekat sporije hladiti. Takođe, ovo će uticati i na povećanu udobnost u letnjem periodu – praktično dve muve jednim udarcem.

Na prvom mestu je stolarija – ako je stolarija loša, tu ni dobro izolovan objekat ne uspeva da održi toplotnu energiju. Zamena dotrajale stolarije novom PVC stolarijom bitno će doprineti toploti i komforu.

Izolacija zidova takođe doprinosi uštedi energije. Ako vaš objekat nema termoizolacionu fasadu – svakako bi preporuka bila da izolujete objekat stiroporom ili vunom.

Izolacija plafona izrazito utiče na uštedu energije. Razlog tome je to što toplota uvek ide u gornje slojeve, zato plafon „pojede“ puno energije. Postavljanjem 10-20cm vune na plafonu, ili 5cm ispod plafona, dobićete puno topliji objekat. Ovo često može da predstavlja vrlo efikasan a jeftin napredak, iz prostog razloga što za postavljanje vune na plafonu nije potrebno lepljenje ili postavljanje nekih završnih slojeva – pružite vunu i to je sve.

Kombinacija svega prethodnog sigurno će učiniti da temperatura i ugodnost boravka u kući budu osetno povoljniji.

Dogrevanje objekta

Ako je vaš objekat već energetski efikasan i nema puno prostora za poboljšanje, ostaje varijanta dogrevanja objekta.

Kada dođe ta „ozbiljna“ zima – inverter klima može biti dobro rešenje kada je u tim ledenim danima potreban još koji stepen više. Klima je jedino „zeleno“ grejno telo koje radi na struju. Udobnija je, bezbednija i jeftinija za upotrebu od bilo koje grejalice.

Za kraj…

Na kraju da ponovimo, pogledajte iz vedrijeg ugla – možda je problem manji nego u slučaju prejakog kotla. Lako je dodati još malo izolacije, ali je teško bilo šta smanjiti ako je kotao prejak za objekat kome je namenjen – osim ako izuzmemo otvorene prozore kao moguće rešenje 🙂

Similar Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.