Ne, nije ideja da pričamo o teoriji zavere. Već o realnim uticajima koji mogu proizvesti poremećaj na tržište i cene peleta u Srbiji.

Kriza u Ukrajini i uticaj na cenu peleta u Srbiji

Verovatno da u ovom trenutku nema osobe u Srbiji koja nije čula za aktuelnu krizu u Ukrajini. Šta god mislili, kakve god stavove zauzeli povodom ovog pitanja, ideje ovog teksta nije političke prirode. Povod za pisanje ovog teksta je mogući uticaj krize na cenu energenata u Srbiji, konkretno – cenu peleta. Probaćemo da napravimo kraću analizu i očekivanja za sledeću grejnu sezonu.

Trenutno stanje i cena peleta na tržištu peleta

Ako pogledamo trenutno stanje na tržište peleta u Srbiji u sezoni 2021/22, evidentno je da postoje razlike u odnosu na prethodnu godinu. Cena peleta se prilično razlikuje u odnosu na prošlu grejnu sezonu. Ovih dana cena peleta ide i do 300e po toni. Razloga je više:

  • veća cena struje
  • veća cena drva kao sirovine
  • veća potražnja

Dakle, po više parametara je bilo osnova da se desi povećanje cena. A imajući u vidu da se na tržištu najviše nudi pelet iz domaće proizvodnje, uvozni pelet ne može imati veliki uticaj na smanjenje cene.

Kako se kriza u Ukrajini može odraziti na tržište i cenu peleta u narednoj sezoni?

Da, kriza u Ukrajini utiče na mnoge sfere poslovanja a i života inače. Dodatno, imajući u vidu da je jedna od interesnih strana u tom sukobu i Rusija – jedan od najvećih snabdevača naftom i gasom. Osnovano se može sumnjati da će ovo uticati i na tržište energenata u čitavom svetu, pa tako i u Srbiji. Cene rastu iz dana u dan, a sukob i dalje ne jenjava. Sankcije koje se primenjuju deluju još više obeshrabljujuće.

Tržište peleta će pratiti tu neizvesnost, gotovo je sigurno. Najpre, velike su šanse da peleta iz Ukrajine ove godine neće biti na tržištu Srbije. Istina, nije ga ni do sada bilo u velikom tržišnom udelu. Ali i to malo može da utiče na tržište, imajući u vidu da domaća proizvodnja verovatno neće uspeti da podigne kapacitete toliko koliko je podignuta potražnja. A ni cena struje se neće vratiti na prošlogodišnji nivo.

Ako ce uzmu svi ti faktori u obzir, vrlo je izvesno da pelet naredne sezone neće biti moguće nabaviti po ceni kao pre krize – od oko 220e. Verovatno će se cena kretati bliže cifri od 300e po toni.

Možda se neka nada može polagati na uvoz peleta iz BiH, recimo. Ili eventualno iz Crne Gore. U BiH je i ove sezone cena peleta bila 30-40 odsto manja nego u Srbiji. Ali je to pod velikim znakom pitanja, jer se i tamo domaćinstva sve više odlučuju za prelazak sa drva na pelet, tako da i njihovo tržište može ući u deficit.

Umesto zaključka

Možda da tekst završimo jednim savetom. Imajući na umu da živimo u neizvesnom trenutku vremena, treba se pravovremeno pripremati za predstojeću sezonu.

Savet je kupiti pelet na vreme, još na početku leta, kako bi osigurali tople domove u predstojećoj grejnoj sezoni. Ako za to postoje mogućnosti, čak i razmisliti o dodatnoj količini, čisto za rezervu.

Kakvo je vaše mišljenje?

Similar Posts

One Comment

  1. Domaća proizvodnja pokriva potrošnju u našoj državi, bajka o nekakvom izvozu u EU su priča za malu decu. Takođe se može primetiti da je sve veći broj proizvođača peleta kako sa EN sertifikatom tako i onih bez ikakvog sertifikata.Sve veća ponuda, sve veća cena. Tipično za „BANANA DRŽAVE“!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *