Kupujete kotao na pelet i ne možete da se odlučite za snagu kotla? Ovaj članak će vam pomoći u izboru snage kotla predstavljajući vam uticaj snage na sistem i na udobnost grejanja.

Ne, nije namera da prefiks „važno“ u naslovu ovog teksta izigra vašu pažnju, već da stvarno predstavi važnost pravilnog izbora snage. Prilikom izgradnje kuće, može se naići na puno izazova. Izbor jačine kotla je sigurno jedan od izazova. Jer imati jači kotao nego što treba jednako je loše kao i imati kotao nedovoljne snage.

Koja snaga kotla je vama potrebna?

Zašto je snaga kotla toliko bitna?

Najpre, važno je znati da kotlovi na pelet imaju opseg snaga – od minimalne do maksimalne. Tako, primera radi, Kepo kotao MC20 ima šest nivoa snage u opsegu od 5kW do 20kW. Dakle, vidimo da je maksimalna snaga ona snaga koja se najčešće koristi u nazivu modela.

Veća snaga (predimenzionisan kotao) donosi manjak udobnosti za vas i vašu porodicu, kao i nepovoljnije uslove rada kotla. Prvo, kotao nećete moći da kontrolišete preko termostata, jer će se kotao prečesto paliti i gasiti. To će vas prinuditi da kotao palite i gasite ručno i da ugrejete na veću temperaturu kako bi „duže trajala“ toplota, što dovodi do većih oscilacija u temperaturi. Drugo, kotao će često raditi na niskim temperaturama, što će uticati negativno na njegovu dugovečnost. Na kraju, potrošnja peleta će biti blago veća nego što je potrebno.

Manja snaga (poddimenzionisan kotao) najčešće neće ništa drugo da donese loše osim da uđete u rizik da vam u jakoj zimi ne bude dovoljno snage da ugrejete objekat. Jer je mala verovatnoća da uzmete tako mali kotao da vam i u prelaznom periodu bude preslab.

Kakva je zasluga majstora u izboru snage kotla?

Posebna poteškoća je to što sami majstori koji ugrađuju sisteme centralnog grejanja neretko preporuče kotao veće snage nego što je potrebno – nekada i duplo snažniji.
Zašto? Jedan od razloga je manjak iskustva sa kotlovima na pelet, kod kojih je optimalna snaga bitnija nego kod kotlova na drva. Drugi razlog su ljudi kojima ugrađuju grejanje – lakše je nekome ugraditi veću snagu i osigurnati toplinu doma nego objasniti pravilnu upotrebu optimalnog kotla.

Kako odrediti odgovarajuću snagu kotla?

Najbolje je imati kotao optimalne snage! Optimalna snaga znači da najniža snaga odgovara (potrošnji energije objekta u) prelaznim periodima a najveća snaga (potrošnji energije objekta u) zimskom periodu.

Kako doći do toga? Najbolji način je ako imate merenje ili proračun koliko energije vaš objekat troši u mesecima grejne sezone. Ako nemate, bilo bi dobro da uradite.
Ako ipak nemate proračun potrošnje vašeg objekta, onda uporedite površinu objekta sa površinom za koju je kotao koji kupujete preporučen. Uzmite u obzir i izolaciju vašeg objekta. Ako imate iole bolju izolaciju, slobodno cifru površine iz specifikacije kotla povećajte za malo. Ako u specifikaciji piše od 80-130m2, grejaće to i 150m2 nešto bolje izolovanog objekta.

Umesto zaključka

Možda je i manje zlo uzeti kotao nedovoljne snage nego previše jak. Jer ako baš dođe do toga da je snaga nedovoljna, to su retki dani zime, pa se lako može dogrejati dodatnim uređajem – klima, uljani radijator, … – svi imamo po neki dodatni uređaj u kući. Dok će nas problem sa većom snagom stalno pratiti, tokom cele grejne sezone.

Pročitajte i…

Similar Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.