Grejna sezona 2020/21 je za nama. Pravo vreme da analiziramo test peleta kojim smo se bavili tokom poslednje zime i da sumiramo utiske o kvalitetu.

Test peleta u sezoni 2020/21.

U ovoj sezoni imali smo priliku da koristimo i uradimo test peleta sledećih robnih marki:

Važno je napomenuti da je svaki pelet korišćen na istom kotlu, pri istim podešavanjima i istim vremenskim uslovima. Naposletku, vodimo se pouzdanošću i udobnošću koje smo osetili upotrebom različitih vrsta peleta, a ne egzaktnim merenjima. Dakle, cilj i akcenat testiranja je na pouzdanosti i udobnosti, jer je udobnost jedna od osnovnih karakteristika sistema grejanja na pelet.

Cena i dostupnost na tržištu

U pogledu maloprodajne cene na tržištu, svi testirani peleti su bili u sličnom cenovnom rangu – odstupanja su bila ne veća od 10%.

Po osnovu dostupnosti, Pelet Grupa se jedino razlikuje od ostalih. Nemamo informaciju da se u većim količinama može nabaviti u Srbiji sa mogućom dostavom na kućnu adresu. Do sada smo ga sretali na stanju samo u super marketima – što je idealno da brzo i lako dokupimo neku manju količinu kako bi bezbrižno završili grejnu sezonu.

Kaloričnost peleta

Kada je reč o kaloričnosti peleta, utisak je da se izdvajaju Top Pelet i Viktor. Deluje da se temperatura vode najbrže podizala pri sagorevanju ovih marki peleta. Kod ostalih marki peleta reklo bi se da se kaloričnost ne razlikuje bitno.

Čistoća nakon sagorevanja – šljaka i pepeo

Razmatrajući čistoću kotla, odnosno gorionika, nakon sagorevanja različitih peleta, tu se izdvajaju Holzpellets, Pelet Grupa i GIR. Nakon upotrebe navedenih marki peleta, gorionik je bio prilično čist, bez ili sa vrlo malo šljake. Kod ostalih peleta je šljaka bila malo izraženija.

Količina pepela je zadovoljavajuća pri sagorevanju svih marki peleta. Ako izuzmemo šljaku, ono što je ostalo nakon sagorevanja svih marki peleta nije se bitno razlikovalo.

Zaključak

Kvalitet peleta je od ključnog značaja za udobnost grejanja na pelet. Pri tome, čistoća gorionika (količina šljake) možda i najviše doprinosi toj udobnosti. Imajući u vidu da se najveća razlika osetila upravo po pitanju čistoće gorionika, dok se po ostalim pitanjima iskustvo nije bitno razlikovalo, izdvojićemo sledeće marke peleta:

  • GIR
  • Holzpellets
  • Pelet Grupa

Nadamo se da će vam naš test peleta i iskustvo stečeno u upravo završenoj grejnoj sezoni pomoći u nabavci peleta za sledeću grejnu sezonu.

Similar Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *